Kiemgroente een goede aanvulling.

Januari 2017.
Omdat er vroeg in het jaar weinig groentes op het land staan is het een goed idee om je eigen kiemgroentes te maken. Het is een goede aanvulling voor je maaltijden. Wij beschrijven hier het kiemen met een kiemzakje. De maat van het zakje is  16 cm. breed en 14 cm. hoog. Materiaal 100% fijne hennepstof. We maken de zakjes zelf en ze zijn te koop in de webwinkel. 
Belangrijk: werken op kamertemperatuur.

Een nieuw zakje ga je eerst steriliseren, daarvoor overgiet je het met kokend water en laat het daar vijf minuten in liggen.


kiemen zakje overgieten met kokend water.jpg

Je begint met de kiemzaden in water te weken. Enkele uren. Dan het kiemzakje natmaken en daarin de geweekte zaden stoppen. Samen een minuut spoelen in water. Dan ophangen of op afdruiprek leggen.
Dit zakje met inhoud moet 2 keer per dag goed nat gemaakt worden. Onderdompelen, een beetje bewegen en weer ophangen. Bewegen doe je zacht, zo groeien de kiemen niet in elkaar en aan de stofwand.
​Handige tip, doe het gelijk met je eigen ontbijt en avondeten, dan wordt het routine en vergeet je het niet. Het kost maar een minuut.
Gemakkelijke kiemgroentes zijn:
spelt, harde tarwe, kamut, groeidagen 2-3, erwt, linzen, mung, groeidagen 4-5, zonnebloempitten, groetijd 2 dagen, radijs groeitijd 5-6 dagen, brocoli groeidagen 6
Eenmaal klaar bewaren in de koelkast, zo nodig spoelen om de 3 dagen. Kan tot 14 dagen bewaard worden.

Op de foto's zie je kiemend hennepzaad, daar zijn we nu mee bezig. 2 dagen geleden opgestart, de eerste kiemen zijn zichtbaar en aankomende dagen zullen we zeker nog wat foto's toevoegen.