Fotoverslag pizza-oven bouwen

In de open kas van de Biotoop is begin mei 2016 een pizza-oven gebouwd. Onder leiding van Laurens van Zwol van Ecotribe Teuge hebben we in de vorm van een 5-daagse workshop deze pizza-oven neergezet. Er is een foto-verslag gemaakt wat tevens een stap voor stap instructies is voor het bouwen van je eigen pizza oven. Aan Sieger de Vries van Masconmenos.nl de vraag of het gedeeld mag worden. Antwoord: Hee Joes! Ja het fotoverslag mag met iedereen gedeeld worden. Hoe meer pizza-ovens er komen des te beter! 
Bij deze.
De bouwlocatie - Open Kas op De Biotoop van HarenDe bouwlocatie - Open Kas op De Biotoop van Haren Tekening met rocketstove en pizzaovenTekening met rocketstove en pizzaoven De eerste laag stenen wordt los gelegd om de cirkel en omvang van de oven te bepalenDe eerste laag stenen wordt los gelegd om de cirkel en omvang van de oven te bepalen Vervolgens wordt er eerst een laag leem van 2 cm dik op de gehele houten plaat gelegdVervolgens wordt er eerst een laag leem van 2 cm dik op de gehele houten plaat gelegd Dan wordt er een ring geplaatst van bakstenenDan wordt er een ring geplaatst van bakstenen En deze ring wordt opgevuld met lege wijnflessen. De stilstaande lucht in de lege flessen heeft een isolerende werking, zodat er tijdens het pizza bakken geen tot weinig warmte door de bodem weg lekt. En deze ring wordt opgevuld met lege wijnflessen. De stilstaande lucht in de lege flessen heeft een isolerende werking, zodat er tijdens het pizza bakken geen tot weinig warmte door de bodem weg lekt. De dop er los op om eventueel ontploffing te voorkomen, maar mag natuurlijk ook zonder dopDe dop er los op om eventueel ontploffing te voorkomen, maar mag natuurlijk ook zonder dop Over de flessen heen komen kleikorrels voor extra isolatie. Over de flessen heen komen kleikorrels voor extra isolatie. Pizzaoven Bovenop de wijnflessen komt een laag zand., scherp zand met een beetje klei erdoor.Bovenop de wijnflessen komt een laag zand., scherp zand met een beetje klei erdoor. De volgende stap is het uitvlakken van de bodem met behulp van een waterpas.De volgende stap is het uitvlakken van de bodem met behulp van een waterpas. De uitgevlakte bodem is even hoog als de bakstenen rand. De uitgevlakte bodem is even hoog als de bakstenen rand. Op de bodem worden vuurvaste stenen gelegd en deze vormen uiteindelijk de bakvloerOp de bodem worden vuurvaste stenen gelegd en deze vormen uiteindelijk de bakvloer De stenen zijn op maat gezaagd om goed op de cirkel te passen. Houd aan de buitenrand van je cirkel 10-15 cm vrij, want dit is de fundering waar de muur van de pizza oven op komt te rusten. De stenen zijn op maat gezaagd om goed op de cirkel te passen. Houd aan de buitenrand van je cirkel 10-15 cm vrij, want dit is de fundering waar de muur van de pizza oven op komt te rusten.  De eerste laag van de fundering wordt gemaakt met leembollen, dus tegen de zijkant van de vuurvaste stenen. De eerste laag van de fundering wordt gemaakt met leembollen, dus tegen de zijkant van de vuurvaste stenen. Met een zachte bezem worden de kieren tussen de stenen opgevuld met los zand.Met een zachte bezem worden de kieren tussen de stenen opgevuld met los zand. De bodem is klaar en de wand van de pizzaoven is met leem op gelijke hoogte gebracht. De volgende stap is het plaatsen van de zand mal.De bodem is klaar en de wand van de pizzaoven is met leem op gelijke hoogte gebracht. De volgende stap is het plaatsen van de zand mal. Een mal van zand wordt gebruikt om de vorm van de oven te bepalen. Deze pizzaoven krijgt een iglovorm. Onder de zand mal ligt een laag met natte kranten die later over de mal worden geplakt.Een mal van zand wordt gebruikt om de vorm van de oven te bepalen. Deze pizzaoven krijgt een iglovorm. Onder de zand mal ligt een laag met natte kranten die later over de mal worden geplakt. Pizzaoven De pizzaoven wordt 90 cm breed van binnen, dus de mal is ook 90 cm breed en de hoogte van de mal is 40 cm.De pizzaoven wordt 90 cm breed van binnen, dus de mal is ook 90 cm breed en de hoogte van de mal is 40 cm. De ingang van de pizzaoven wordt gevormd. De hoogte van de deur is 60-65% van de totale binnenhoogte van de oven.De ingang van de pizzaoven wordt gevormd. De hoogte van de deur is 60-65% van de totale binnenhoogte van de oven. De zandmal is klaar en wordt vervolgens bedekt met de natte kranten.De zandmal is klaar en wordt vervolgens bedekt met de natte kranten. Pizzaoven De zandmal wordt nu volledig bedekt met natte kranten .De zandmal wordt nu volledig bedekt met natte kranten . Vervolgens met leembollen. De kranten zorgen ervoor dat de leem niet aan de zandmal blijft plakken.Vervolgens met leembollen. De kranten zorgen ervoor dat de leem niet aan de zandmal blijft plakken. Vuurvaste steentjes voor de opening.Vuurvaste steentjes voor de opening. Pizzaoven Pizzaoven Pizzaoven Pizzaoven Pizzaoven Pizzaoven Als alle bollen op de oven geplaatst zijn kan de deurboog gemaakt worden met vuurvaste stenen. De mond van de schoorsteen wordt boven op de deur gevormd en heeft een diameter van 20 cmAls alle bollen op de oven geplaatst zijn kan de deurboog gemaakt worden met vuurvaste stenen. De mond van de schoorsteen wordt boven op de deur gevormd en heeft een diameter van 20 cm Pizzaoven Pizzaoven Vervolgens krijgt de de oven nog een dikke laag met stroleem voor extra isolatie.Vervolgens krijgt de de oven nog een dikke laag met stroleem voor extra isolatie. Pizzaoven Na 1 dag drogen wordt het zand uit de oven gehaald. De natte kranten blijven aan de binnenkant plakken en worden straks weggefikt.Na 1 dag drogen wordt het zand uit de oven gehaald. De natte kranten blijven aan de binnenkant plakken en worden straks weggefikt. De zandmal verwijderen.De zandmal verwijderen. Het eindresultaat.Het eindresultaat. Pizzaoven En dan mag er gelijk vuur worden gestookt in de verse oven. Hierdoor bakt de binnenkant van de oven uit en krijgt het zijn stevigheid.En dan mag er gelijk vuur worden gestookt in de verse oven. Hierdoor bakt de binnenkant van de oven uit en krijgt het zijn stevigheid. Pizzaoven En dan is het tijd om pizza's te bakken. De oven kan gelijk gebruikt worden.En dan is het tijd om pizza's te bakken. De oven kan gelijk gebruikt worden. De pizzabarDe pizzabar Met een speciale schep worden de pizza's in de oven geschovenMet een speciale schep worden de pizza's in de oven geschoven En de oven heeft tijdens het bakken een temperatuur van +400 graden. Een pizza is daardoor in 2 minuten gaar.En de oven heeft tijdens het bakken een temperatuur van +400 graden. Een pizza is daardoor in 2 minuten gaar. Pizzaoven Pizzaoven Pizzaoven Pizzaoven