‹ Terug naar fotos

Stempels maken en stofdrukken

Workshop bij Cordi van Eke Krug, 29 nov. 2019 , dit was de aankondiging, mijn interesse was gewekt.
Van stempel naar sieraad, Een stempel maken, die gebruiken om stof te bestempelen en daarna de stempelverwerker tot een sieraad. Dat is wat we in deze workshop gaan doen. Er kunnen één of meerdere stempels worden gemaakt. Met textielverf worden de stempels afgedrukt op stof, daarna wordt de stempel verder bewerkt met diverse materialen, denk bijvoorbeeld aan metaalfolie, Angelina fiber, puffpaint, steekje met een mooi garen, kraaltjes of wat u zelf denkt te kunnen gebruiken. U gaat naar huis met een mooie lap, of meerdere lapjes en een sieraad.

Voor mij nieuwe materialen leren kennen. 
S80 vlieseline, dit is een dik verstevigingsmateriaalgeen plaklaag, mooi dik, kan met de schaar geknipt worden, scheurt niet, dit is de ondergrond voor de stempel.
Decofil, een soepel materiaal met een plakkant, tijdens de workshop met de dunne soort gewerkt, later voor mezelf ook de dikkere gekocht om uit te probereb. Uit de Decofil wordt de gewenste vorm geknipt, je afbeelding om te stofdrukken.
Deze vorm wordt op de S80 geplakt ( strijkbout) en klaar is de stempel.
Gesso, voor mij nieuw materiaal, een primer .
Drie manieren:

  • decofil sjabloon op S80, klaar is destempel, deze is goed voor even, zal na veel gebruik uit elkaar vallen
  • decofil sjabloon op S80, daarna insmeren met Gesso, laten drogen. Deze stempel zal wat minder verf opslurpen en is al wat sterket
  • decofil met Vlisofik bedekken, papier eraf en dan het Decofil sjabloon erop, daarna met Gesso bestrijken, deze stempel kan lang meegaan, er zit een extra lijmlaag (vlisofix) tussen. Met het afdriukken zul je wel de ruwe structuur van de vlisofix in de achtergrond zien.
Gwoon wat textielverf op het bordje, schuimrubber roller erdoorheen, stempel ermee bestrijken en afdrukken. Heel gemakkelijk, supermooi. Ga nu verdert onderzoeken hoe ik mooie sjablonen kan maken om stof te drukken voor eigen tuniekjes. 
Een mooie aanvulling is van de gebruikte stempel een sieraad maken. Knip een vrij vorm, knip die eventueel nog een keer door, leg het war uit elkaar, en met naald en mooie draad bewerken, er waren een paar hele mooie resultaten, zie fotoos. Zelf heb ik de donkerblauwe stempel daarvoor gebruikt.  

‹ Terug naar fotos