‹ Terug naar fotos

quiltles 7

Vanaf nu gaat de les verder met handquilten,  ring en vingerhoed onmisbaar. Op mijn Amishquilt komt waarschijnlijk naaimachine doorstikwerk, ik heb al veel in de naad doorgestikt. Het handquilten ga ik uitproberen op een grote oefenlap, het patroon moet er nog wel opgetekend worden.
Op tule wordt het motief aangebracht met edding 300 permanent marker, dat wordt op de quilt gelegd en met de sewline tekenpen kan het patroon op de stof getekend worden. 
Straks krijg ik een grote borduurring, 35 cm. doorsnee, kleine naaldjes heb ik al aangeschaft, ook een quiltvingerhoed besteld, verheug me erg op de nieuwe techniek. 
Dit was een heftige les gisteren, totaal nieuw voor mij het met de hand quilten. Behoorlijk ingewikkeld.
Ten eerste, we werken met een heel kort naaldje, klein oog, meteen een draaddoorhaler aangeschaft voor deze maat nald, 16,95. De vingerhoed heeft een opstaand randje, daar hant het naaldje tegenaan en met de middelvinger met vingerhoed wordt gestuurd, verder wordt het naaldje niet vastgehouden. De bedoeling is om de naald rechtop door de stof te laten gaan, dus niet als een rijgsteek maar recht naar beneden, recht omhoog. En dat gaat zo, naaldje een heel klein stukje door de stof steken, de wijsvinger van de linkerhand zit aan de onderkant, die drukt de stof wat omhoog en voelt wanneer het naaldje door de stof is, dan zakt deze vinger meteen, en de duim van de rechterhand drukt de stof naar beneden, zodat de punt van het naaldje weer uit de srof kan wippen,. Dan wordt het naaldje weer in de rechtop verticale stand gezet en en de punt van de naald in de stof gezet. Zoiwts.Straks aan het oefenen, eerst maar gewoon rechte lijnen. Over twee weken hebben we een extra terugkomles om te kijken of het gat en eventueel nieuwe aanwijzingen te krijgen.
O ja, en dat superkleine naaldje moet je steed doortrekken, en daar is ook weer een apparaatje voor, de naalsdoortrekker, ook maar aangeschaft. En even uitzoeken welk garen geschikt is, daar heb ik ook een blauw-turkoise klosje van gekocht. Wordt vervolgd. Materialen vandaag afgerekend rond 55 euro, zat wel de beukenhouten ring van 33 euro bij.
‹ Terug naar fotos