Zomer in eigen land.

Deze nieuwsbrief sturen we voor het geval je nog een mooie beleving zoekt in de maand augustus. Hier dicht bij Groningen, in Ten Boer ontstaat een Staatje Vrij.  Enkele mensen hebben toestemming gekregen om op het land in Mongoolse gers te gaan wonen en te experimenteren met ecologisch bouwen, biologische groetetuinen, ambachten neerzetten en nog veel meer wat met duurzaamheid te maken heeft. Enkele weken geleden hebben ze een eerste meewerkweek gehad, er is een mooie buitenkeuken, kachel en pizzaoven gebouwd. Nu, de tweede week van augustus gaan ze verder. Je kunt meedoen met een  5-daagse workshop. In het programma kun je zien dat er meer wordt gedaan dan bouwen. Wij zullen er in elk geval drie dagen aanwezig zijn met wol en viltkleden maken. Meedoen staat garant voor een heel inspirerende ervaring. 

5-13 augustus 5-daagse workshop: bouwen met stro, leem rondhout en nog veel meer

Bouwen met stro – We gaan een grote wand bouwen met strobalen. Je leert het maken van een houtskelet passend voor strobalen, de ontwerpregels voor strobouw in een vochtig klimaat en de verschillende afwerkmogelijkheden waaronder leemstuc.

Werken met leem – je leert de basisbeginselen van leemstuccen, het werken met stucgereedschap en hoe je een goede leem mix maakt. We gaan onder andere lemen op strobalen.

Bouwen met rondhout – Je leert een houten skelet bouwen met rondhout en het maken van mooie rondhoutverbingen met beitels en trekzagen.

Zonnedroger bouwen – Fedde Jorritsma van www.localwise.nl komt zijn kennis delen over het bouwen van een zonnedroger. Een perfecte manier om je oogst te conserveren. Zoals gedroogde tomaatjes, vruchten, kruiden en meer.

Brood bakken – We gaan brood bakken in de houtgestookte leemovem. Je leert deeg maken, de oven op de juiste manier opstoken en natuurlijk hoe je een heerlijk brood bakt op een stenen bakvloer. Uiteraard alles biologisch.

Schapenwol vilten – Joes Jozephs van www.natuurstoffen.nl neemt ons mee in de wereld van het vilten en werken met natuurstoffen. We gaan een grote vacht vilten voor op de leemkachel en er is ook gelegenheid om een eigen werk te maken.

Kruidentuin maken – We gaan een kruidentuin aanleggen met heilzame en culinaire kruiden.

Heerlijk biologisch eten – Ook aan de innerlijke mens wordt deze week gedacht met biologisch vegetarisch eten, deels uit eigen tuin. We sluiten de week af met zelfgemaakte pizza’s uit de leemoven.

Tot slot leer je kennis maken met een breed scala aan professionele gereedschappen en leer je stap voor stap hoe je deze kunt gebruiken.

 

Inschrijven doe je via de website van Mas con menos

Graag tot ziens op het Groninger land. Fijne zomer gewenst voor iedereen.